05 Şubat 2020 460 Okuma kıdem tazminatı, kıdem tazminatı hesaplama, tazminat hesaplama
Kıdem tazminatı, çalışan kişiler için kanunlar tarafından verilmiş bir hak olarak tanımlanabilir. Çalışan kişiler, işverenleri tarafından işten çıkarıldıklarında ya da kanunda yer alan haklı nedenlerle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Ancak bu tazminatın alınabilmesi için son iş yerinde en az bir yıl çalışılmış olunması gerekir. Aynı işveren bağlı olan birden fazla iş yerinde çalışan kişiler de kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Kıdem tazminatı işçilerin çalıştığı yıllara göre ödenen ücrettir. Bu ücret, bir yıllık çalışma karşılığında işçiye, bir aylık maaşı tutarında ödenir. Çalıştığınız yıllar arttıkça alacağınız kıdem tazminatı tutarı da artar. Bu tazminatı alabilmeniz için gerekli koşullar İş Kanunu’nda sıralanmıştır.
Kıdem tazminatı kimler için geçerlidir?
Kıdem tazminatı yalnızca işçiler için verilmiş bir haktır. Devlet memurları ve kendi adına çalışan kişiler kıdem tazminatı alamazlar. Bu tazminatı alabilmeniz için son çalıştığınız iş yerinde en az bir yılınızı doldurmuş olmanız gerekir. Bir yıldan bir gün eksik çalışmış olsanız bile kıdem tazminatı almaya hak kazanamazsınız.
Bu tazminatı alabilmeniz için işveren tarafından işten çıkarılmış olmanız gerekir. Kendi isteğinizle istifa ettiğinizde tazminat hakkınız ortadan kalkar. Ancak emeklilik, kadınlarda evlilik ve erkeklerde askerlik gibi nedenler ile istifa ediyorsanız kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Bu tazminatı almaya hak kazanan kişiler kanunda açıkça ifade edilmiştir. Buna göre;
Çalışanların istifa etmeleri durumunda kıdem tazminat almaya hak kazanacakları haller nelerdir?
Kanuna göre çalışanlar haklı nedenlere dayanarak iş yerinden istifa ederlerse ve bunu kanıtlayabilirlerse, kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Bu haller şöyledir;
Yukarıda sayılan haklı hallerin dışında bir neden varsa, kıdem tazminatı alınamaz.
İşverenin kıdem tazminatı ödemeden işçiyi çıkarabileceği durumlar nelerdir?
İş Kanunu’na göre işverenin işçiye kıdem tazminatı ödemesini gerektirmeden işten çıkarabileceği durumlar da vardır. Bunlar;
Yukarıda saymış olduğumuz durumlar geçerli ise işçileri kıdem tazminatı almaya hak kazanamazlar.
Kıdem tazminatı taban ve tavan tutarı nedir, nasıl belirlenir?
İşçilere ödenecek olan kıdem tazminatının taban tutarı, işçini almış olduğu bir aylık ücretin karşılığıdır ve bu ücret asgari brüt ücret tutarındadır. Çünkü hiçbir işçi asgari brüt ücretin altında çalışamaz. Kıdem tazminatının tavan tutarı ise en yüksek devlet memurunun yani Başkanlık Müsteşarının almış olduğu bir yıllık emekli ikramiyesi tutarına eşittir. Kıdem tazminatında ödenecek olan rakamlar her yıl, yılda iki kez, enflasyona göre yapılan maaş zamları nedeniyle yenilendir.
Kıdem tazminatı zaman aşımı süresi nedir?
İşçinin yukarıda saymış olduğumuz haklı nedenlerle işten ayrılması ya da işten çıkarılması durumunda, 10 yıl içinde işverenden kıdem tazminatı talep etme hakkı vardır. Eğer bu süre içinde işveren kıdem tazminatı ödemezse, işçi mahkeme yoluna başvurabilir.
Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır?
Kıdem tazminatı hesaplama yapılırken işçinin son bir ay içinde almış olduğu giydirilmiş brüt ücrete bakılır. Giydirilmiş ücret ise aylık brüt maaşınız ile birlikte düzenli olarak almış olduğunuz prim, ikramiye, yemek yardımı, yakacak yardımı, yol yardımı gibi ödemeleri de kapsayan ücrettir. Kıdem tazminatı hesaplamasında işverenden almış olduğunuz düzenli ödemeler de mutlaka hesaba dahil edilir. Bu ödemelerin hesaba dahil edilmesi için maaş bordronuzda görünüyor olması gerekir.
Kıdem tazminatının üzerinden yalnızca damga vergisi kesintisi yapılır. Bu kesinti hesaplanırken %0,00759 oranı kullanılır. Bunun dışında başka bir kesinti yapılmaz.
Kıdem tazminatını tavan tutar için de hesaplayacak olursak;
Kıdem tazminatı alabileceğiniz diğer durumlar nelerdir?
Uygulamaya bakıldığında işverenler, çalışanların kendi isteği ile istifa etmesi için çeşitli yöntemler uyguluyor. Eğer siz de bu şartlar altına çalıyorsanız ve istifa etmeye zorlanıyorsanız, bunu kanıtladığınız takdirde kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Bunun dışında;
İş kanununda gazeteciler için bir istisna bulunur. Gazeteciler, son çalıştıkları iş yerinde 5 yıl çalıştıklarında, kendi istekleriyle ve haklı bir neden olmadan istifa etseler bile kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar. Aynı iş yerinde bir yıl çalışan ve vefat eden kişilerin kanuni mirasçılarına kıdem tazminatı ödenir. Aynı şekilde sakat kalınması durumunda da kıdem tazminatı ödenir. İş yerinizin taşınması ya da iflas etmesi gibi nedenlerle kıdem tazminatınızı alabilirsiniz çünkü hiçbir işveren sizi taşınan iş yerinde çalışmaya zorlayamaz.