04 Mart 2020 539 Okuma ihbar tazminatı, ihbar tazminatı hesaplama, işçimatik, tazminat hesaplama
İhbar tazminatı, işçinin işten ayrılırken ya da işverenin işçiyi işten çıkarırken uyması gereken ihbar sürelerine uymadığı durumlarda yükümlü olduğu tazminata verilen isimdir. Yani bir işçi, işten çıkarıldığında, eğer ihbar sürelerine uyulmazsa, işveren tarafından bu işçiye ihbar tazminatı ödenmek zorundadır. Aynı şekilde işçi de işten ayrılmak istediğinde, ihbar sürelerine uymazsa, işverene karşı ihbar tazminatını ödemekle yükümlü olur. Görüldüğü gibi ihbar tazminatı hem işçi hem de işveren tarafına sorumluluk yüklemektedir. İşçiler tarafından çok merak edilen ihbar tazminatı hesaplamayı ise İŞÇİMATİK uygulamamızı kullanarak, kolay bir şekilde yapabilirsiniz. İşte detaylar…
İhbar tazminatı hesaplama nasıl yapılır?
İşveren tarafından haklı nedenler olmadan, iş sözleşmeniz tek taraflı fesih ediliyorsa, işveren size ihbar tazminatı ödemekle yükümlü olur. Ancak işveren, iş sözleşmenizi deneme süresi içinde feshetmişse, ihbar tazminatı söz konusu olmaz. Aynı şekilde sizin performansınıza dayalı olarak ya da olumsuz davranışınıza istinaden iş sözleşmeniz feshedildiyse, yine ihbar tazminatı alamazsınız. Ortada haklı bir neden varsa ve siz tek taraflı olarak sözleşmenizi feshettiyseniz, yine ihbar tazminatınızı alabilirsiniz.
İhbar tazminatı ile ilgili tüm detaylar, kanunda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İhbar tazminatı, işçinin o iş yerinde çalışma süresine yani kıdeminize bağlı olarak değişir. İhbar tazminatını hesaplayabilmeniz için ihbar sürelerini bilmeniz gerekir. İhbar süreleri ise;
Bu süreler göz önüne alınarak ihbar tazminatının hesaplanmasında, aylık brüt ücret ve giydirilmiş ücret esas alınır. İhbar tazminatı ödemelerinden hem gelir vergisi hem de damga vergisi kesintisi yapılır. Bir işçini alacağı ihbar tazminatını hesaplayabilmesi için hem vergileri hesaplaması hem de günlük aldığı brüt ücreti hesaplaması gerekir.
İhbar tazminatınızı kolayca ve zahmetsizce hesaplayın;
İhbar tazminatını bu kadar teferruata gerek kalmadan, kolay ve hızlı bir şekilde hesaplamak için İŞÇİMATİK uygulamamızı kullanabilirsiniz. Uygulamamızdan hesaplama yapmak için aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır;
Bu hesaplamanın sonucunda; hesaplanacak olan gün sayısını, ihbar süresini, ihbar tazminatına esas ücretinizi, brüt olarak alacağınız ihbar tazminatı tutarını ve vergiler düşüldükten sonra alacağınız net ihbar tazminatı tutarını görebilirsiniz.
Bu hesaplamayı bir örnek vererek açıklayacak olursak;
1 Ocak 2020 tarihinde bir iş yerinde çalışamaya başladığınızı varsayalım. İşten ayrılma tarihiniz de 3 Mart 2020 olsun. Aldığınız brüt maaş tutarını da 3.000 lira kabul edelim. Bu durumda;
Gördüğünüz gibi İŞÇİMATİK uygulamamız sayesinde ne kadar tazminat alacağınızı hemen hesaplayabilir ve eksik ödeme alıp almadığınızı anında kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, ihbar tazminatına ait olan mevzuatı detaylı olarak takip etmek için sosyal medya adresimizi de ziyaret edebilirsiniz.